2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kevesebb tanórát és több gyerekpénzt kérnek a Kovászna megyei diákok

2008. január 10. 10:10, utolsó frissítés: 10:21

Utcai figyelemfelkeltő akciók szervezésével fenyegetőzik a Kovászna Megyei Diáktanács, hogy meggyőzze a kormányt: ne csak tizennyolcadik évük betöltéséig, hanem a líceum befejezéséig folyósítsa a gyerekpénzt az iskolásoknak. A diákok emellett a tanórák számának csökkentését is kérik.

A diáktanács elnöke, Nemes Előd szerint az, hogy a 18 éven felüli diákok kimaradnak a gyerekpénz-programból, diszkriminációnak minősül, mivel ezek a fiatalok még nem rendelkeznek saját jövedelemmel.

Elmondta, az akciót aláírásgyűjtéssel kezdik, és más hasonló romániai szervezetek segítségét is kérik majd a kampányhoz. A kormány egyébként 2008-tól 25 lejről 32 lejre emelte a gyerekpénz összegét, és ígéretet tett arra, hogy március 1-től 40 lejt kapnak majd a családok.

A diáktanács egész módosítás-javaslatlistát állított össze az új tanügyi törvényhez, amelyben többek között a tanórák számának csökkentése is szerepel. A Kovászna megyei diákok úgy vélik, elemi iskolában legfeljebb négy, 5-8 osztályban öt és líceumban hat órára kellene korlátozni a tanítást, mivel a tanulók túlterheltsége a tanügyi rendszer egyik legnagyobb gondjának számít.

A javaslatok között szerepel az is, hogy a román nyelvet és irodalmat a kisebbségek számára kidolgozott speciális tankönyvekből és külön tanterv alapján tanítsák, és ügyeljenek arra, hogy az érettségi tételeket időben fordítsák le és a román nyelvű tételekkel egyidőben juttassák el a vizsgázókhoz. A javaslatlistát a héten még kibővítik, majd eljuttatják az oktatási és kutatási minsiztériumhoz, amely nyilvános vitát szervezett az új tanügyi törvény kapcsán.

Keresztély Irma Kovászna megyei főtanfelügyelő néhány hónapja elismerte, a diákokat túlzottan leterheli az iskola: a napi 6-7 óra tanítás után a gyerekeknek még a házi feladatokkal is foglalkozniuk kell. Úgy vélte, rugalmasabbá kellene tenni a román tanügyi rendszert.

Silviu Morariu, a Maros megyei egészégügyi hatóság elnöke tavaly szintén kijelentette, egyre több túlterhelt iskolás esetével találkozik, és hogy egyes esetekben egy gyerek többet dolgozik naponta, mint egy nyolc órás munkaidős felnőtt. (rompres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS