2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy ötéves csimpánz legyőzte az egyetemistákat

2007. december 04. 10:34, utolsó frissítés: 17:43

A fiatal csimpánzok rövidtávú memóriája jobb, mint a felnőtt embereké - oszlattak el legújabb kutatási eredményeikkel egy közkeletű tévedést japán tudósok.


Korábban sok tudós is úgy vélte, hogy "az ember minden megismerő (kognitív) funkció terén felülmúlja a csimpánzokat" -közölte Macuzava Tecuro, a kiotói egyetem munkatársa, aki kollégájával, Inouje Szanával együtt a Current Biology című folyóirat kedden megjelenő számában publikálta jelentését.

A csimpánzok mentális képességeinek felmérésében úttörő munkát végző Macuzava állítása szerint maga is meglepődött a teszteredmények láttán.

Az egyik feladat során az arab számok sorrendjére 1-től 9-ig megtanított három ötéves csimpánz emlékezetét tették próbára tucatnyi önkéntes egyetemista kísérleti alannyal szemben.

A számítógép képernyőjén kilenc szám tűnt fel a majmok és az emberek előtt. Az első szám megérintésére a többi fehér kockává változott. A csimpánzok gyorsabban oldották meg a feladatot, amely abból állt, hogy a a fehér négyzeteket a számok sorrendjében kellett megérinteni.

Az abszolút győztes az Ajumu nevű majom lett, amelyet a kutatók kilenc egyetemistával együtt ismét próbára tettek. Ezúttal öt szám villant fel a képernyőn, mielőtt mind fehér négyzetté változott volna.

Amíg a számokat héttized másodpercig lehetett nézni, a verseny döntetlenre állt, ám amint négytized, illetve kéttized másodpercre csökkentették a látványt, Ajumu lekörözte teljesítményével a diákokat.

A cikk szerint ez arra mutat, hogy a csimpánz egy pillantás alatt jobban rögzítette a látott számokat, mint az emberek.

Macuzava azzal magyarázza a megdöbbentő eredményt, hogy az emberek az evolúció folyamán feladták képességeik ezen részét, hogy több hely maradjon a nyelvi képességek kialakulására.

A másik titok Ajumu és társai fiatalságában rejlik. A vizsgált képességet a gyermekekben lehet megtalálni, ám amint felnőnek, eltűnik belőlük. A tanulmány azt is leszögezte, hogy a fiatal csimpánzok jobban teljesítettek, mint az idősebbek. (A bajnok csimpánz anyja például elbukott a diákokkal szemben.)

Egy chicagói szakértő szerint a következő logikus lépés, hogy a japán tanulmány szerzői gyerekekkel is szembesítsék a csimpánzok tudását.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS