2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyelvszépségverseny Észtországban

2007. november 20. 18:03, utolsó frissítés: 18:03

Az államalapítás 90. évfordulója alkalmából a nyelvek szépségét mérik össze Észtországban: a világ iskoláiban arra kérik fel a tanulókat, hogy legfeljebb hétszavas mondatokból készítsenek hangfelvételt.

"Egy régi történet szerint egyszer már volt nyelvszépségverseny és az észt a 'soida tasa ule silla' (kb. lassan menj a hídon át) mondattal elhozta az ezüstérmet" - mondta Tonis Lukas oktatásügyi miniszter.

A legszebb mondatok jövőben, február 24-én mérkőznek majd meg. Kilencven éve, 1918-ban ezen a napon hirdette ki Észtország függetlenedését Oroszországtól. A második világháborúban a szovjetek megszállták az országot, és független, szabad állam csak 1991 augusztusában lett újra, amikor a Szovjetunió már erősen düledezett.

Észtország 2004 május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, azóta az észt hivatalos uniós nyelv. 1,1 millióan beszélik, a finnugor nyelvcsaládba tartozik. Az anyanyelvi beszélők közül 950 ezren Észtországban élnek, a többiek szétszóródva a világon, elsősorban Finnországban, Oroszországban, Svédországban, Németországban és Ausztráliában.

A 19. századtól fogva a szinte állandóan idegen uralom alatt élő észtek számára a nyelvápolás, a nyelv megtartása volt a legfontosabb az etnikai identitástudat megőrzésében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS