2022. július 3. vasárnapKornél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

"Öngyilkosturizmus" Manhattanben: az Empire State Building és George Washington híd a menő

2007. november 03. 19:13, utolsó frissítés: 19:13

A manhattani öngyilkosságok több mint tíz százalékát nem helybéliek, hanem olyan átutazók követik el, akik éppen e célból keresik fel a New York-i negyedet, áll egy friss felmérésben.


1990 és 2004 között összesen 274 nem helyi lakos ölte meg magát Manhattanben. Többségük leugrott valamilyen magas építményről, felhőkarcolóról vagy hídról. A leginkább kedvelt helyszínek között van az Empire State Building és a George Washington híd, de a Times Square-en, a városrész leghíresebb pontján is sokan vetettek véget életüknek – áll a New York-i Orvostudományi Akadémia tanulmányában.

David Vlahov kutatásvezető szerint mostanáig senki nem is sejtette, hogy vannak emberek, akik csak azért utaznak egy városba, hogy ott öljék meg magukat. Az öngyilkosok jellemzően túladagolják, felakasztják vagy főbe lövik magukat, a felmérés viszont kimutatta, hogy akadnak, akik történelmi helyszíneket keresnek fel, hogy ott haljanak meg.

"Nem hiszem, hogy bárki is tudta volna, vagy akárcsak gondolt volna már arra, hogy a turizmusnak ilyen formája is létezik" – mondta a tanulmány szerzője.

A jelenség hátterében a hírnév, az ismertség utáni vágy állhat. "A történelmi helyszín garantálja az öngyilkosnak a hírnevet, az ismertséget, amit máskülönben talán nem tudott volna megszerezni" – mondta Richard Seiden öngyilkossági szakértő. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS