2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

110 éves az első világháborús veterán

2007. október 18. 10:53, utolsó frissítés: 10:53

Száztizedik születésnapját ünnepelte Louis de Cazeneuve, az I. világháború veteránja, aki egyike az első világégés két utolsó túlélőjének és egyben a francia férfiak korelnöke is.

A férfit 1916-ban sorozták be, ennek az évnek decemberétől 1917 szeptemberéig vett részt a harcokban az 5. "szenegáli zászlóalj" soraiban. Az első világháború veteránjait poilu-nek nevezik a franciák, Caneneuve-ön kívül már csak egy él közülük, miután egyik társuk 108 éves korában márciusban elhunyt.

Louis de Cazeneuve, aki az első világháború után vasutas lett, ma 76 éves fiával együtt él a közép-franciaországi Brioude-ban lévő kis házában. A keddi ünnepségen rövid ideig vett részt: hamarosan felállt és fáradságára hivatkozva visszavonult a saját szobájába.

Brioude községben külön egyesület gondoskodik a poiluről. "Büszkék vagyunk, hogy segíthetünk és kinyilváníthatjuk tiszteletünket az Ön múltja és magas kora iránt" - mondta születésnapi köszöntőjében az egyesület elnöknője.

"Világos a feje, ma is pipázik, de kissé unja magát" - számolt be páciensének állapotáról Pierre Bonnefoy, aki 30 éve orvosa a háborús veteránnak. "Jól érzi magát a házban, ahol feleségével élt, szobájában ma is ott sorakoznak a könyvek, még ha nem is olvas már" - mondta el Alix, a poilu unokája.

A másik még életben lévő poilu, Lazare Ponticelli december 7-én tölti be 110-ik életévét. A Szídi-Bel-Abbesz ezred katonája Turinnál, azaz Torinónál küzdött az osztrákok ellen.

A franciák "általános korelnöke" a 113 éves Clémentine Solignac asszony, aki földműves volt és ma egy idősotthonban él ugyanazon a vidéken, mint Cazeneuve.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS