2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A krokodil hazatér

2007. szeptember 28. 09:34, utolsó frissítés: 09:49

400 kilométert tett meg három krokodil három hét alatt Ausztráliában, miután messzire telepítették őket szülőhelyüktől. A hüllők az utat nemigen jegyezhették meg, mivel helikopterrel kerültek 400 kilométernyire otthonuktól. A hazautat röpke három hét alatt teljesítették, azaz naponta 20 kilométernyit vándoroltak.

A krokodilok hazamenetele igencsak meglepte a szakértőket is, de tévedésről nemigen lehet szó, mivel az állatokra nyomkövetőket szereltek kitelepítésükkor. A csodálkozás oka kettős: egyrészt eddig azt hitték, hogy a krokodilok hamar elfáradnak, ám most megmutatkozott, hogy képesek hatalmas távolságokat megtenni.

Másrészt hazatalálási képességük is döbbenetes, navigációs képességük feltehetően a madarakéhoz hasonló, amelyekkel amúgy a legközelebbi rokonságban állnak az összes hüllő közül.

Ausztráliában gyakran megesik, hogy kedvelt fürdőhelyek környékéről eltávolítják az odatévedt krokodilokat, ám hazatérési ösztönük felfedezésével megkérdőjeleződik ennek értelme. (mti-panoráma/bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS