2023. március 29. szerdaAuguszta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több mint 16 ezer faj végveszélyben

2007. szeptember 12. 18:21, utolsó frissítés: 18:21

A nyugati gorilláktól a galapágosi korallokig több mint 16 ezer faj áll a kihalás szélén, ez derült ki a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) szerdán közzétett kiadványából, a minden évben összeállított vörös listából.


Ez azt jelenti, hogy tavalyhoz képest idén kétszázzal több faj van végveszélyben. Az emlősök közül minden negyedik, a madarak közül minden nyolcadik, a kétéltűek közül minden harmadik, mi több, a vizsgált növények 70 százaléka van kritikus helyzetben.

"Az élet a Földön rohamosan pusztul, s a folyamat csak akkor állhat le, ha az emberiség sürgősen tesz ellene" - hívta fel a figyelmet az IUCN.

Az unió szerint az elmúlt ötszáz évben 785 faj tűnt el a Föld színéről. Az IUCN vörös listája, amely több mint 41 ezer fajt tartalmaz, a világ legtekintélyesebb kiadványa a világ élővilágának állapotáról.

Az IUCN tagjai országok, kormányhivatalok, kormányon kívüli szervezetek, és tudósok ezrei. Az unió legfőbb célja a világ társadalmainak ösztönzése a természet és a természeti kincsek védelmére.

"Ha a Földön mindenki együttműködne és elfogadna egy környezetbarát életmódot, a környzetvédelmi problémák nagy része eltűnne. Ám efféle összefogásra még sosem került sor az emberiség történelme során" - mondta a vörös lista főszerkesztője, Craig Hilton Taylor. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS