2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jön a lebomló rágógumi

2007. szeptember 05. 10:04, utolsó frissítés: 10:04

Biológiailag lebomló rágógumi kifejlesztésén dolgoznak ír tudósok. A gabona alapú proteinből készített anyaggal már hatodik hónapja kísérleteznek a Cork egyetem munkatársai.

Elke Arendt kutatásvezető szerint a várakozásokat messze felülmúlóan rugalmas masszát sikerült előállítaniuk, amely probléma nélkül megemészthető, akárcsak bármilyen gabonából készült termék.

A kutatók remélik, hogy két éven belül sikerül kifejleszteni a biorágót, amelynek nem marad nyoma a flaszteren, és textúrában, rugalmasságban, ízben és lufifújásra való alkalmasságban egyaránt felveszi a versenyt a szintetikus gumiból készült hagyományos rágóval - amelyet veszélyes lenyelni, nem bomlik el és igen nehéz lekaparni, ha megragad valahol.

Az előrejelzések szerint a rágózók száma Európában a dohányzás elleni tilalmak szigorodásával párhuzamosan emelkedni fog, ezért aztán köztisztasági szempontból is jól jöhet az elbomló rágó. Írországban például évente több millió eurót költenek a közterületek rágógumifolt-mentesítésére.

A gumbuster-nek nevezett rágóvadászok idén nyáron egy hónap alatt 180 ezer foltot tüntettek el porszívóhoz hasonló szerszámukkal a fő dublini bevásárló utca, a Grafton Street kövezetéről.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS