2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zene rizsnövényeknek: Beethoven géneket aktivál

2007. szeptember 01. 12:43, utolsó frissítés: 12:43

A növények is "hallanak" – erre a megállapításra jutottak dél-koreai kutatók. Rizsnövényeknek játszottak le klasszikus darabokat, így például Beethoven Holdfény-szonátáját. Ezt követően a növényekben két gén aktiválódott – adta hírül a brit New Scientist.

A szuvoni Mezőgazdasági Biotechnológiai Állami Intézet munkatársa, Dzsong Mi Dzsong és csapata éjjel-nappal különböző hangokat sugárzott a növények felé. Ezzel egyidejűleg a genetikai aktivitást is vizsgálták. Bizonyos frekvenciákon két gén aktiválódott. Egy, a hallógéneken elhelyezkedő gén-kapcsoló (promoter) áthelyezésével más géneket is "hallóvá" lehetne tenni – vélte Dzsong a brit tudományos lapnak nyilatkozva.

Ha helytállónak bizonyul a tudósok felfedezése, akkor a jövőben a termelők hanghullámok segítségével tetszés szerint tudnának be- és kikapcsolni bizonyos növényi géneket. Célzottan lehetne ezt a módszert alkalmazni például a virágzást beindító géneknél. Így olcsóbban és a környezetet kevésbé megterhelő módon lehetne a növények génállományára hatni, mint a vegyszeres módszerekkel.

A dél-koreaiak kutatási eredményeit mindenütt kétkedve fogadták. Philip Wigge, a brit Norwich városban lévő John Innes Centre szakértője például azt állította, hogy a koreai csapat idejétmúlt módszerekkel dolgozott, és a kísérletei nem voltak elég átfogóak. Még ha a hangok előidéznének is valamiféle genetikai aktivitást, akkor sem lenne bizonyított ennek a gyakorlati haszna – érvelt a brit szakértő. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS