2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felépült a kómából a pacemakerrel kezelt páciens

2007. augusztus 02. 15:28, utolsó frissítés: 2007. augusztus 03. 12:23

A koponyájába süllyesztett elektródák segítségével magához tért a kóma-közeli állapotból és újra megtanult beszélni és enni egy súlyos fejsérülést szenvedett amerikai férfi.

A 38 éves páciens az első, akit az úgynevezett agy-pacemakerrel kezelnek. A tízórás műtéttel a koponya mélyére ültetett elektródákon keresztül a tudat kapujának is nevezett thalamust, az információk feldolgozását és a mozgáskoordinációt végző agyterületet stimulálják. Ennek hatására újra munkába lendülnek a még működőképes agysejtek.

Sérülése előtt a férfi imádott rajzolni és képregényeket gyűjtött. 1999-ben aztán leütötték és kirabolták. "Teljesen szétverték a fejét és otthagyták az utcán meghalni" - mondta édesanyja. Hat évig minimális ébrenléti állapotban (Minimally Conscious State - MCS), azaz majdnem teljes kómában feküdt. Néhanapján ki tudott ejteni egy-két szót, de végig az ápolóktól függött és semmi esélye nem volt a gyógyulásra. 2005-ben aztán szülei hozzájárultak a kísérleti kezeléshez.

Az agy-pacemakeres eljárás minden várakozást felülmúlóan eredményes - tudósított a kísérletet végző orvoscsoport a Nature című tudományos folyóirat legfrissebb számában. A beteg néhány hónap után már rágni és nyelni, illetve beszélni is tudott. Hangja fojtott, de hallható, beszélgetést nem kezdeményez, de röviden, legfeljebb három szóban válaszol a kérdésekre. Az ágyban töltött évek során elsorvadtak az izmai, alig tudja mozgatni karjait, járni pedig talán már soha nem is fog, "mégis olyan sebességgel javul az állapota, amit remélni sem mert senki" - mondta a beteg édesanyja.

A New Jersey állambeli Edisonban működő JFK Rehabiltation Center for Head Injuries és a New York-i Weill Cornell Medical College szakorvosai óvnak a túlzott derűlátástól. Az eljárást tovább kell tesztelni - mondják. További 12 betegen próbálják ki a kutatási programban, amelyet a gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) finanszíroz. Ha beválik, akkor is csak az azoknál a sérülteknél lehet a siker reményével alkalmazni, akinek maradt kellő nagyságú ép agyterülete.

Becslések szerint 100 ezer és 300 ezer közötti lehet a minimális ébrenléti állapotban fekvő fejsérültek száma Amerikában. "Róluk nagyjából mindenki lemondott már" - mondta Dr Ali Rezai kutatásvezető. Állapotukon gyógyszerrel nem lehet javítani, de az agy-pacemaker áttörést hozhat. "Tovább kell dolgoznunk, de azt hiszem, hogy az eljárás alapjaiban változtat majd a súlyos agysérültekkel kapcsolatos orvosi és társadalmi gyakorlaton." (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS