2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy párizsi mixer volt a Bloody Mary feltalálója 1921-ben

2007. július 20. 11:58, utolsó frissítés: 11:58

A vodka-paradicsomlé kombináció szülőatyja a francia Fernand "Pete" Petiot, aki a párizsi Harry,s New York bárban 1921-ben találta fel a klasszikus receptet. A koktélt azonban nem Bloody Mary-nek nevezték el eredetileg – olvasható a Bartender című szakmai magazinban.

Ez idő tájt ugyanis Maryről mindenkinek Mary Pickford, a filmsztár jutott eszébe és az amerikaiak egyébként sem tudtak kire asszociálni Véres kezű Mária neve hallatán. Ezért aztán Red Snapper néven futott sokáig a vodka, só, bors, paradicsomlé és Worchestershire-szósz elegye.

A zeller ma már elengedhetetlen ízesítőnek tűnik, holott egy véletlen ötlet szülte – a chicago-i Ambassador Hotel egyik vendége ezt használta egyszer keverőpálca híján. De a zellersó tilos.

A Bloody Mary ma olykor inkább alapkoktél, amelyet a bartenderek ízlésük szerint tovább variálnak. Van aki tesz bele pici Tabascót, oreganót, vízi tormát, citromlevet, mások sherryvel gyöngítik, és akad, aki vodka helyett Havanna rumra vagy olasz szőlőpálinkára önti a paradicsomlevet. A díszítésnél adja magát a koktélparadicsom, a szép zöld zellerszár, de citromkarikával és csilipaprikával is szokták dekorálni. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS