2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Puliszkanyújtási rekordkísérlet Kászonaltízen 83,5 méterrel

2007. június 25. 17:45, utolsó frissítés: 17:45

Nem sok híja volt, hogy megdöntsék a puliszkahosszúság száz méteres rekordját a székelyföldi Kászonaltízen rendezett falunapokon: a vállalkozók "csak" 83,5 méterig jutottak el. Itt szervezték a hétvégén azt a kétnapos rendezvénysorozatot, amelynek keretében egyebek között könyvtárat avattak és új képtárat is nyitottak.

A szervezők meg akarták alkotni a száz méter hosszú juhtúrós puliszkát, azzal a szándékkal, hogy megismételjék, netán felül is múlják a harminc-negyven kilométerrel odébb fekvő Torján tavaly szeptemberben felállított százméteres rekordot.

A kászoniak a múlt évben egyszer már megpróbálták utolérni a torjaikat, de akkor csak alig több mint hetven méteresre sikeredett – a mostani 83 és fél méter fejlődésre utal.

Hogyan lehet hosszítani a puliszkát? A főzőbravúr résztvevői elmondták: száz méter puliszkához 80 kilogramm kukoricalisztre és ugyanennyi juhtúróra van szükség. A puliszkát üstökben keményre főzik, amelyekből egyenként legfeljebb hat méter puliszka kerül ki.

A főzés után egymáshoz illesztett asztalok sorára helyezik a forró masszát, és még melegen kell elkezdeni a nyújtást, illetve a juhtúró kézzel való rámorzsolását. Gyorsan kell dolgozni, hogy ne keményedjen meg a massza. A "versenyzők" összecsavarják az egészet oldalról, mint ahogy a bejglit szokás. Ekkor derül ki csak, milyen hosszúra sikerült a gasztronómiai alkotás.

A dolog persze korántsem öncélú: miután a puliszkát pihentetik egy kicsit az asztalsoron, cérnával fölvágják, a jelenlévők megehetik.

Azt mondják, az idén az volt a fő baj, hogy nem akadt elegendő vállalkozó szellemű egyén, aki részt vett volna a torjai rekordtartók legyőzésében. A puliszkafőzés szervezője, Okos Dénes helyi vendéglős megpendítette egy majdani együttműködés lehetőségét, megjegyezve: a kászonaltíziek a torjaikkal együtt készíthetnének olyan hosszú puliszkát, amely összekötné a két települést. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS