2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az uniós munkavállalók negyede hátfájós

2007. június 04. 16:33, utolsó frissítés: 16:37

A munkahelyi váz - és izomrendszeri megbetegedések megelőzése a témája az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség idei kampányának. Az Európai Unió munkavédelmi tájékoztató szervezete azért választotta "Legyen könnyebb a teher!" (Lighten the Load) címmel ezt a kampánytémát, mert Európában a váz- és izomrendszeri zavarok jelentik a munkával összefüggő leggyakoribb egészségügyi problémát.

Az Európai Unióban a munkavállalók negyede szenved hátfájástól, 23 százalékuk pedig izomfájdalmaktól. A statisztikák szerint e megbetegedések miatt van a legtöbb munkahelyi hiányzás, néhány tagállamban pedig a munkavállalók kártérítésére kifizetett költségek 40 százaléka is ezeknek tulajdonítható.

A legtöbb probléma pedig megelőzhető vagy csökkenthető volna, ha a munkáltatók betartanák a biztonsági és egészségvédelmi jogszabályokat.

A kampány ezért integrált irányítási szemléletet javasol, s a fizikai terhelés, a stressz csökkentésére, a munkakörülmények javításának fontosságára hívja fel a munkáltatók figyelmét.

A kampány csúcspontja a munkahelyi biztonság és egészségvédelem európai hete lesz, amit október 22-26. között rendeznek meg az EU tagországaiban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS