2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha olvad a sarki jég, több monszuneső esik a trópusokon

2007. június 01. 16:46, utolsó frissítés: 16:46

A sarkvidéki felmelegedés közvetlen hatással van a trópusi esők mennyiségére. Ez fordítva is igaz, ha az Antarktiszon és az Arktiszon csökken a hőmérséklet, Afrika gyors ütemben kiszárad - állapították meg német geológusok, a wissenschaft.de német tudományos portál beszámolója szerint.

A német tudósok rekonstruálták a nyugat-afrikai monszunesők vízmennyiségét 155 ezer évre visszamenőleg. Arra a következtetésre jutottak, hogy a sarkvidékek klimatikus változásai gyorsan és közvetlenül hatnak az atmoszférán át a trópusok időjárására. Ha az Északi-sarkon melegebb van, akkor a trópusokon a lehető legrövidebb időn belül több eső esik.

A geológusok új módszert használtak vizsgálataik során, amely szerintük közvetlen lehetőséget nyújt a régmúlt idők klímájának kutatásához. A kiindulási alap egy 37 méter hosszú furatminta volt, amely a Guineai-öbölből származik, ahol a Niger és Sanaga folyók torkolata található. Az anyagmintában található fosszíliák elárulják, mennyi volt az édesvíz mennyisége, amely a folyókból az óceánba került.

A kutatók az anyagmintát összehasonlították a Grönland északi részéről származó hasonló furatanyaggal. A német tudósok megállapították, hogy az északi-sarki klímaváltozások már 40-50 év múlva tükröződtek a nyugat-afrikai csapadék mennyiségében. "Most először sikerült egyértelmű bizonyítékot találni arra, hogy a monszunesők igen érzékenyen +reagálnak+ a sarki területek jégpajzsának változására" - mondta Syee Weldeab, a Leibniz Intézet munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. Végkövetkeztetésük: ha a klíma nagyon hirtelen változik, akkor az ökoszisztémának alig van ideje alkalmazkodni - írja a német tudományos portál.
(MTI-Panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS