2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kürtőskalács-rekord született Erdély legerősebb falvában

2007. május 28. 18:00, utolsó frissítés: 18:26

A házigazda Uzon község nyerte meg a másodszor megszervezett Erdély legerősebb falva elnevezésű virtusvetélkedőt, amelyen 15 erdélyi magyar falu vett részt. Az RMDSZ szervezésében lezajlott vetélkedő második díját Szentivánlaborfalva csapata kapta, a bronzérmet pedig Csíkszentimre képviselői szerezték meg.


A csapatkapitány szerint az uzoniaknak egy teljes év állt a rendelkezésükre, hogy edzzenek a versenyre, s a győzelem mellett a legfontosabb célkitűzés az volt, hogy idén legyűrjék a 2006-os nyertes Bikfalvát. A versenyszámok között szerepelt petrencés rúd tartás, farönkhajítás, kamionhúzás, és búzászsákkal történő szlalomozás.


Eredetileg úgy volt, hogy a nyertes falu csapata fogja képviselni a romániai magyarságot a magyarországi Kartalon rendezendő, A Kárpát Medence Magyarlakta Településeinek Virtusvetélkedőjén, de a magyar szervező fél a verseny színvonalát látva úgy döntött, hogy a második és a harmadik helyezettet is meghívja – nyilatkozta Bodor László, az RMDSZ Ügyvezető Elnökség Szórvány, Szociális és Ifjúsági Főosztály képviselője. Az erdélyi csapatokon kívül a döntőn negyven magyarországi, szlovákiai, horvátországi és szerbiai falu verseng majd az elsőségért.

Erdély legerősebb falva a rendezvény után elfogyaszthatta Erdély leghosszabb kürtőskalácsát, amely a tavalyi 2,2 méter helyett idén 2,5 méter hosszúságú lett, megdöntve ezzel minden eddigi kürtőskalács-rekordot.

Kányádi Áron és családja 2004-ben állította fel először a leghosszabb kürtőskalács rekordját, amely1 méter 70 centméteres volt, tavaly 2 méter 20 centis kürtöst sütöttek, idén pedig 2 és félméteres kürtőskalácsot sikerült készíteniük. A rekorderek nem tartották titokban a leghosszabb kürtőskalács receptjét, ehhez 3 kilogramm lisztet, 1 csomag vajat, 2,5 deciliter étolajat, 5 dekagramm élesztőt, 15 dekagramm cukrot, 1,5 liter tejet, 2 kiskanál sót és 3 citrom héját használták fel. Ebből a masszából 8 méter hosszú tésztát gyúrtak, majd feltekerték azt egy külön erre a célra faragott rúdra. A sütéshez 20 percre volt szükség.(rmdsz tájékoztató/marosvásárhelyi rádió)Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS