2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kihalás fenyegeti Európa emlősállatait

2007. május 23. 18:41, utolsó frissítés: 18:42

Az európai emlősállatok egyharmadánál csökkent az állomány; a 231 emlős állatfajból 35 szerepel a veszélyeztetettek listáján, ebből 14 hamarosan kihalhat. Ez derült ki az EU megbízásából készített átfogó vizsgálatból, amelyet a Der Spiegel című német hetilap online kiadása idézett.


A tanulmány megállapítja, hogy az európai hegyvidékeken és a Balkán-félszigeten található a legtöbb veszélyeztetett faj. Az államok szerinti felsorolásban Bulgária az az ország, ahol abszolút számok szerint a legtöbb veszélyeztetett emlős állatfaj él.

A veszélyeztetettség oka Európa-szerte ugyanaz: az erdőirtás, a mocsaras területek lecsapolása és a környezetszennyezés, vagyis az emberi tevékenység. Szakértők az állatok egyharmadánál nincsenek pontosan tisztában azzal, hogyan alakul az állatok száma és állománya. Az összes emlősállat 8 százalékánál mondható el, hogy növekszik a létszám, állapítja meg az uniós jelentés. Emlősállatokból Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Görögországban van a legtöbb.

A kihalással fenyegetett fajok listáján az első az ibériai hiúz, a második a saiga vagy tatárantilop, a harmadik pedig a Földközi-tengeri szerzetes fóka.

Az ibériai hiúzból a vizsgálat szerint már csak 150 állat él Spanyolországban, a Földközi-tengeri fókák száma 350-450 között lehet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS