2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rúzsa Magdi az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében

2007. május 11. 12:55, utolsó frissítés: 12:55

A május 10-i elődöntőben Rúzsa Magdi bekerült a finnországi Eurovíziós Dalverseny döntőjébe. A több mint százmillió tévénéző csütörtök este a minőségre, a kiváló hangra, az érdekes produkciókra és a kelet-európai zenére szavazott. Szombat este a magyar énekesnő nyolcadikként lép majd a Hartwell Areena színpadára.


A május 10-i, késő éjszakába nyúló elődöntőben - amelyet a finn fővárosból az Magyar Televízió 1-es csatornáján Gundel Takács Gábor tudósított - 28 ország előadója versenyzett.

Többnyire dallamos slágerek és álrock dalok váltogatták egymást. Dúlt a retro és a nosztalgia, mintha a hajdani nagy eurovíziós slágerek világa támadt volna fel. A hangsúly a számok legtöbbjénél a látványra, a show elemekre helyeződött. Táncosok, hegedűsök, akrobatikus elemek, tűzijáték, óriási piros legyezők, fény- és lézershow, hatalmas strucctollak, műhajak, aranylamé ruhák jellemezték az elődöntő színpadképeit.

A dán férfi versenyző például női ruhában, dívaként lépett a színpadra. A férfiénekesek nagy része is erős sminkben énekelt. A legtöbben többször is átöltöztek szám közben a színpadon.

Ám végül is a kiváló hang győzött. Rúzsa Magdi a kedvezőnek mondható 22. sorszámot kapta, amikor a rendezők kisorsolták az elődöntő fellépőinek sorrendjét. A Megasztár győztese az Aprócska Blues című saját szerzeményű számával, mezítláb, egyszerű farmerban és fehér atlétatrikóban hódította meg a nézőket.

Az elődöntőben 28 ország indult, közülük a legtöbb szavazatot kapott tíz dal, illetve előadó jutott tovább. Alapvető szabály lesz a döntőben is, hogy a nézők a saját országuk dalára nem szavazhatnak. Szavazni telefonon és sms-ben lehetett.

A döntőben 14 garantált hely van. Egy a házigazda részére, ez jelen esetben Finnország. A verseny valamikori létrehozóinak és legnagyobb finanszírozóinak, a németeknek, a spanyoloknak, a franciáknak és az angoloknak bérelt helyük van. Garantált helye van rajtuk kívül az előző évi versenyen legtöbb szavazatot elért kilenc ország előadójának. Ehhez a 14 produkcióhoz csatlakozott az elődöntőn legtöbb szavazatot kapott tíz dal.

Magyarországon kívül bejutott a döntőbe Fehéroroszország, Macedónia, Szlovénia, Grúzia, Lettország, Szerbia, Bulgária, Törökország és Moldova.

Nyolcadik éve minden ország résztvevője maga döntheti el, milyen nyelven adja elő versenydalát. Az Eurovíziós Dalversenyt minden év májusában rendezik meg, immár 51 éve. A legsikeresebb előadó az ír Johnny Logan volt, aki 1980-ban és 1987-ben énekesként, 1992-ben pedig a győztes dal szerzőjeként hajolhatott meg a színpadon. Számos előadót ez az esemény segített hozzá a világkarrierhez.

Az ABBA, amely 1974-ben nyerte meg a dalfesztivált, minden idők egyik legsikeresebb együttese lett. A legtöbbször feldolgozott szám a Volare, amelyet Domenico Modugno adott elő.

Luxemburg, Franciaország és Anglia ötször, Svédország és Hollandia pedig négyszer-négyszer vitte el a pálmát.

Az idén 42 ország nevezett be a versenybe, ez rekordnak számít. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS