2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Négy évig dekkolt 60 kiló heroin a Vagyonügynökség garázsában

2007. május 03. 19:39, utolsó frissítés: 19:42

Kilencmillió eurót ér a feketepiacon az a 60 kiló heroin, amely négy évig állt félkilós csomagokban egy autó hátsó ülése alá rejtve az Állami Vagyonügynökség (RAAPPS) egyik főosztálya, a STBN garázsában – ez utóbbi intézmény a kormány egyik beszállítója.


Az autót négy évvel ezelőtt a nagylaki vámosok kobozták el drogcsempész török állampolgároktól.

Noha a járművet a kormányfőtitkárságnak lett volna joga haszálni, mégis 48 hónap alatt senki sem vizsgálta át, sőt forgalomba sem helyezték, tehát érvényes rendszáma sincs. A drogszállítmányt most az Országos Rendőr-Főfelügyelőség (IPJ) szervezett bűnözés elleni osztályának munkatársai találták meg, mert végül ez az intézmény kapta használatba az autót.

A járművet 2002-ben kapcsolták le a román-magyar határon, Nagylaknál: a török drogcsempészek nem is igazán törődtek azzal, hogy a szállítmányuk másik felét elrejtsék. Az egyszerűen a hátsó ülésre behajított, további 60 kilónyi heroinszállítmány kiszúrta a vámosok szemét, akik aztán nem törődtek az autó alapos átvizsgálásával.


Ezért juthatott a szállítmány fele előbb

a temesvári rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának udvarára, ahol körülbelül egy évig parkolt. Ezután a gépkocsi egy bírósági döntéssel a pénzügyminisztérium tulajdonává vált5. A tárca ezután a kormányfőtitkárságnak passzolta tovább a járművet – az iratokból az derül ki, hogy 2003 január 28-án –, amely a STBN garázsába állíttatta be a szerzeményt.

Itt parkolt az autó négy éven át, míg az IPJ idén februárban használatba nem vette. Akkor is azért kutatták át, mert a rendőrségi szakértők javaslata nyomán lehallgatóautóvá akarták átalakítani. Így találták meg a szerelők a drogszállítmány másik felét – mint kiderült, a csomagok elég feltűnő módon voltak a hátsó ülés alá dugva.

Radu Stroe kormányfőtitkár a történet kapcsán csak annyit közölt, már értesítették az ügyről, de "el nem tudja képzelni", hogy nem vizsgálta ki senki a járművet.

A kormányfőtitkárság RMDSZ-es államtitkára, Cseke Attila annyit tett hozzá, hogy a gépkocsinak soha nem volt érvényes rendszáma, illetve az ő intézményét senki sem informálta korábban arról, hogy gondok lehetnek a járművel. Cseke tudomása szerint a csempészkocsi mindig a STBN garázsában állt, vagyis a kormány székhelyén, a Victoria-palota garázsában nem. (realitatea tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS