2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Caranfil és Gabrea nyitja a kéthelyszínes TIFF-et

2007. május 03. 11:51, utolsó frissítés: 12:10

Nae Caranfil új filmjének vetítésével indul június elsején, Kolozsváron a hatodik Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), Románia legnagyobb mozgóképes rendezvénye. A többi néme csend (Restul e tăcere) című Caranfil-mű az első román nagyjátékfilm, a Románia függetlensége (Independenţa României) készítését dolgozza fel.

A rendező, aki már 18 éve elkészítette a forgatókönyv első változatát, a huszadik század első éveinek hangulatát teremti újra az eddigi legnagyobb költségvetésű román filmben. A korabeli jelenetekhez újraépítették az eredeti forgatási helyszínt, többszáz statisztát bújtattak jelmezbe. Caranfil legutóbb öt éve jelentkezett játékfilmmel, a Filantropica 2002 legsikeresebb alkotása volt a hazai mozikban.

Idén kettős kiadása lesz a TIFF-nek, június 4-én Európa kulturális fővárosában, Nagyszebenben is kezdetét veszi a fesztivál, Radu Gabrea A lefejezett kakas (Cocoşul decapitat) című filmjének bemutatójával, amely a negyvenes években játszódik.

A mű a negyvenes években játszódik, néhány fiatal felnőtté válását meséli el, ami szorosan összefügg az erdélyi szász közösség sorsával. A román-német koprodukció alapját Eginald Schlattner szász lelkipásztor best-sellere képezi, a filmet Nagyszebenben, Medgyesen és Szentágotán forgatták. (szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS