2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Alkoholista tízéves terrorizálta a szomszédokat és kővel dobálta a járókelőket Angliában

2007. április 30. 12:15, utolsó frissítés: 12:15

Tízéves alkoholista kisfiú tartotta rettegésben a szomszédokat egy angol városban. A tehetetlen szülők és a rendőrség után most a bíróság lépett: a gyerek nem ihat alkoholt és csak felnőtt kíséretében hagyhatja el lakhelyét.


Anthony Bird rendszeresen jól leitta magát, terrorizálta a szomszédokat, azután meg az utcán csinálta tovább a botrányt Middlesbrough Teesville nevű kerületében. Egyik kedvenc szórakozása volt kővel dobálni a járókelőket, és előszeretettel tört be különböző üzletekbe is.

Szülei szerint rossz társaságba keveredett, ahol kihasználták, mindenféle komiszságra ösztökélték és rászoktatták az italra. Az iskolában viszont soha nem volt nagyobb gond vele: "Az az Anthony, akit mi látunk, egészen más, mint az utcán tomboló rosszcsont" – mondta Kevin Skelton iskolaigazgató a Times-ban megjelent tudósítás szerint.


A kisiskolás már 60 alkalommal került összetűzésbe


a rendőrséggel: a hatóság azonban tehetetlen, mert a brit törvények értelmében 12 éves kor alatt nem büntethető senki. Az illetékes bíróság azonban 10 éves kor felett az úgynevezett Antiszociális Magatartás Határozat (ASBO) alapján szigorú rendszabályokat alkalmazhat az összeférhetetlen gyerekekkel szemben. Így került az ügy a kerületi bíróság elé.

A most meghozott ASBO szerint Anthony a köznyugalom érdekében két évig csak szülei vagy más felnőtt rokon kíséretében mehet az utcára, és egyebek mellett nem káromkodhat, nem fogyaszthat alkoholt, senkit nem inzultálhat durva szavakkal, apjának pedig három hónapos gyermeknevelési tanfolyamra kell járnia.

Anthony – az egyik legfiatalabb ASBO-plecsnis gyerek –bocsánatot kért és megígérte, hogy ezentúl jól viselkedik. Az ASBO bevezetése óta eltelt hat évben egyébként több ezer embernek, köztük számos kisgyereknek tiltották meg, hogy megközelítsenek bizonyos helyeket vagy személyeket, illetve hogy például káromkodjanak, összefirkálják a falakat, vagy éppen hangos zenét hallgassanak. Az ASBO megszegése bűncselekmény, amely öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS