2020. december 4. péntekBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mennyi szén-dioxidot pumpál a légkörbe az angol királynő?

2007. április 10. 12:23, utolsó frissítés: 12:23

II. Erzsébet brit uralkodó vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, mennyi üvegház-hatású gázt bocsátanak ki híres rezidenciái: a Buckingham, a Windsor és a Holyroodhouse palota.


A héten bejelentett kezdeményezésről a királyi ház szóvivője elmondta az AFP-nek, hogy ezúttal először készül átfogó felmérés arról, mennyi energiát fogyasztanak ezek a hivatalos rezidenciák, leltárt készítenek a kibocsátott üvegház-hatású, a Föld légkörének felmelegedését okozó gázokról. A felmérés alapján keresik majd annak módját, hogy a maguk részéről hogyan csökkenthetik ezek mennyiségét. A vizsgálat nem érinti a királynő magánrezidenciáit.

A brit királyi családban Károly herceg, a trónörökös már korábban célul tűzte ki, hogy otthonai környezetileg "semlegesek" legyenek, ezért pénzügyi kompenzációt vásárol azok üvegház-hatású kibocsátásainak ellensúlyozására.

A brit sajtó szerint a kibocsátások csökkentésére erre még számos lehetőséget nyújtanak a királyi paloták. A Buckingham 775 helyiségét például 40 ezer égő világítja meg, ezek többségét még nem cserélték energiatakarékosra.

A The Sunday Times adatai szerint a királyi ház 2006-ban 3751 tonna szén-dioxidot termelt, miközben egy brit polgár háztartásának fejenkénti kibocsátása évente átlag 10 tonnányi. A királyi család tagjai tavaly 2700 rendezvényen vettek részt Nagy-Britanniában és külföldön, ezekre utazva 519 órát töltöttek helikopteren (2005-ben 464 órát), 677 órát repülőgépen (2005-ben 645 órát) és 62 alkalommal utaztak vonaton (2005-ben 63 alkalommal). 14 utazást a fényűző királyi szerelvényen tettek meg.

Az elmúlt másfél évtizedben foganatosított takarékossági intézkedések távolról sem ellensúlyozzák az utazások során kibocsátott üvegház-hatású gázmennyiséget.

Az említett energia-takarékossági intézkedések közé tartozik, hogy a londoni Buckingham, Saint James és Kensington paloták parkjának hulladékait helyben újrahasznosítják 1991 óta. A parkok vízfolyásainak energiáját újabban turbinákkal hasznosítják áramtermelésére és vízmelegítésre. A királynő által használt állami autókat és férje, Fülöp herceg taxiját műholdas helymeghatározó eszközzel szerelték fel az útvonalak optimalizálása végett. Október óta a Buckingham-palota homlokzatát esténként energia-takarékos lámpákkal világítják meg a turistáknak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS