2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tengerek a Szaturnusz egyik holdján

2007. március 14. 17:11, utolsó frissítés: 17:11

A NASA Cassini-űrszondája hatalmas tengerek nyomára bukkant a Titánon, a Szaturnusz legnagyobb holdján.

A tíz éve felbocsátott űrszonda által készített felvételek tüzetes elemzése után a kutatók elmondták: egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a mélyedésekben folyadék lenne, de alakjuk, valamint az, hogy a radaron sötétnek látszanak, arra utal, hogy felületük sima. Úgy vélik, hogy a tengerek folyékony metánnal vagy etánnal vannak tele. A Titán atmoszférája ugyanis ezekben az anyagokban bővelkedik, s az űrszonda felfedezése alátámasztja a korábbi elméleteket a Titán egykori óceánjairól és arról, hogy a hold felszíne látja el metánutánpótlással az atmoszféráját.

A Cassini radarjai számos rendkívül sötét foltot észleltek a Titán északi sarkához közel, ezek legnagyobbika százezer négyzetkilométer.

A Titán a Jupiter Ganümédész nevű holdja után a Naprendszerben a második legnagyobb, átmérője a Föld holdjának másfélszerese.

Az új képek sikere miatt a szakemberek újrapozicionálják a Cassinit, hogy májusi közelrepülése során közvetlenül a sötét foltokról készíthessenek felvételeket.

A Cassini-űrszondát 1997 októberében bocsátották fel, és 2004 júliusában állt rá a Szaturnusz körüli pályára. A Cassini-program a NASA, az ESA (Európai Űrügynökség) és az Olasz Űrügynökség közös vállalkozása. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS