2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Majmokat esznek az éhező latin-amerikaiak: a főemlősöket kihalás fenyegeti

2007. március 13. 13:53, utolsó frissítés: 13:53

Kipusztulás fenyegeti a latin-amerikai majmokat, mert a népességrobbanás és a szegénység miatt levadásszák, és megeszik őket az emberek.

Főleg a nagytestű majmokat fenyegeti veszély. A Pro Wildlife és a Care for the Wild International (CWI) nevű nemzetközi szervezetek szerint évente csaknem 5 és fél millió majmot ölnek meg Latin-Amerikában, és akárcsak Afrikában, sok területen már a kihalás fenyegeti a főemlősöket.

A majmok kipusztítását felgyorsította, hogy az őslakosság már nem fúvócsövekkel, hanem lőfegyverekkel vadászik rájuk, az erdőirtás pedig élőhelyeiket semmisíti meg. Az állatvédő szervezetek szerint sürgősen be kellene tiltani a majmok vadászatát.

Sandra Altherr, a Pro Wildlife szóvivője szerint most ismét nagy állatirtás várható, mert az esős évszak után a majmok különösen jól tápláltak.

Az elmúlt években elsősorban az afrikai gorillák és csimpánzok irtásról szóltak a hírek, miközben a latin-amerikai pusztítás jószerével ismeretlen maradt - hangsúlyozta a Barbara Maas, a CWL képviselője.

A majomirtást fokozta, hogy a vidéki lakosság mellett a városiak is rászoktak a majomhús fogyasztására. A következmények végzetesek lehetnek, hiszen 20 majomfajta a kipusztulás szélén áll, 14, súlyosan veszélyeztetett, 27 súlyosan veszélyeztetett helyzetben van. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS