2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Antarktisz-kutatók szerint a feltételezettnél többet emelkedhet a tengerek szintje

2007. március 02. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

A világtengerek szintje a klímaváltozás miatt sokkal nagyobb mértékben emelkedhet, mint ahogy eddig feltételezték - erre a következtetésre jutott az a nemzetközi kutatócsoport, amely tavaly október és december között az Antarktisz keleti részén fúrásokat végzett a Ross-tengert borító jégpáncélban.


Csaknem 1290 méterre fúrtak le, és méterenként tízezer esztendő időjárásváltozásait figyelhették meg. A jégben levő lerakódások azt mutatják, hogy a déli földrészen "csak" az elmúlt egymillió évben volt a klíma folyamatosan hideg. Kerek ötmillió évvel korábban a tengert borító jég teljesen elolvadt, akárcsak az Antarktisz szárazföldi részét borító jégpáncél. Ahol most a kutatók 80 méter vastag jégen fúrtak keresztül, ott korábban nyílt tenger hullámzott.

Az adatok szerint 3,5 millió éven át folyamatosan váltakozott a klíma. Lothar Wiereck-Götte, a kutatócsoport német tagja tájékoztatása szerint a fúrások során a kutatóknak szerencséjük volt, ezért olyan rétegekbe is eljutottak, amelyek a kettő és öt millió évvel ezelőtti éghajlatról adnak információt. Ezzel kapcsolatban eddig nem álltak rendelkezésre adatok, a most szerzett új ismeretek pedig a német tudós szerint kifejezetten ijesztőek.

Az antarktiszi jég ugyanis sokkal érzékenyebb és mobilisabb, mint azt feltételezték. Teljesen új információ, hogy egymillió évvel korábban jégmentes volt a tenger. Az úgynevezett miocén-pliocén korban a Földön folyamatos felmelegedés zajlott, és a tenger hőmérséklete 2-3 fokkal megemelkedett, ami látszólag csekély mértékű változás, ennek ellenére drámai mértékű olvadást okozott az Antarktiszon.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy az ENSZ legutóbbi modellszámításai szerint a globális felmelegedés folytán 2100-ig a hőmérséklet 2-5 Celsius fokkal lesz magasabb. A modellek azonban azt nem vették figyelembe, hogy ez már a kelet-antarktiszi jégpáncél olvadását is kiválthatja, ami a korábbi előrejelzéseknél jóval nagyobb mértékben emelheti a világtengerek szintjét.

"Az emberek a jelek szerint alábecsülték a látszólag kisebb felmelegedés hatásait" - idézte Frank Niessen ismert német sark- és tengerkutatót a hamburgi Der Spiegel online változata. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS