2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pusztul a gangeszi mangrovemocsár: zsákmányállatok híján fogynak a tigrisek

2007. március 02. 15:29, utolsó frissítés: 15:29

A globális felmelegedés miatt veszélyben Sundarbans, a világ legnagyobb tigrisrezervátuma Kelet-Indiában, a Gangesz deltájában. Húsz éve még semmi probléma nem volt, a helybélieknek például eszük ágában sem lett volna a mangroveerdőkben halászni, mert tele volt tigrisekkel. Ma azonban nyugodtan megtehetik, a mangrovemocsár egyre pusztul, és a tigrisek kénytelenek máshol zsákmány után nézni.

A Bengáli-öbölhöz és az indiai-bangladesi határhoz közeli, mintegy 26 ezer négyzetkilométeres terület a világ legnagyobb mangrove-rezervátuma, s az UNESCO világörökségi területnek nyilvánította.

Ám a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedés és parti erózió miatt zsugorodik a mocsárvidék, és a tigrisek zsákmányállatai, így például a bordás krokodilok, halak, nagy rákok fogyatkoznak, emiatt a nagymacskák száma is vészesen csökken. Az 1960-as években még 500 tigris élt Sundarbansnál, ma már egyes források 400, mások csak 250-270-re teszik számukat, bár az indiai statisztikai hivatal szerint még ennél is kevesebben vannak. A ragadozók a szigetek között úszkálnak, s néha betérnek a településekre is: az utóbbi öt évben mintegy 50 ember életét oltották ki.

Száz évvel ezelőtt 40 ezer tigris élt Indiában, ma már csak 3700 található a sok évtizedes orvvadászat és élőhely-pusztítás miatt. Egyes szakértők szerint valójában csupán 1200 példány van. (MTI-Panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS