2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Velencében megkezdődött, Santa Cruzban elmaradhat a karnevál

2007. február 10. 11:39, utolsó frissítés: 11:39

Velencében pénteken megkezdődött, a teneriffai Santa Cruzban alighanem elmarad az idei karnevál. Velencében kissé ködös időben vette kezdetét a mulatság: A Canal Grande mentén és főleg a Szent Márk téren csodás fejékekkel, XVIII. századi kosztümökben parádéztak a hölgyek és urak, arcukon pompásan díszített maszkokkal.

Az idei karnevál Carlo Goldoni komédiaíró (1707-1793), a város egyik híres fia jegyében áll, aki éppen 300. éve született. A program a városháza honlapja szerint "felfedező utazást kínál egy fantasztikus világba, amely muzsikából, színházból, játékból és varázslatból áll".

Az egyhetes mulatság egyik csúcspontja "Az angyal repülése", amelynek során egy angyalnak öltözött nő hatalmas konfettifelhőben leereszkedik a Campanile toronyból a Szent Márk térre, egy szűkebb közönségnek pedig drága koktélpartikat és álarcos bálokat rendeznek néhány antik velencei palazzóban.

A teneriffai Santa Cruzban ezzel szemben a város lakóinak kérelmére az okozott zajártalom miatt egyelőre betiltották a karnevált, amely pedig a riói után a világ második legnagyobb ilyen rendezvénye, 200 éve tartják, és minden évben turisták százezreit vonzza. A karnevál szervezői és a város vezetői körében óriási felháborodást váltott ki a döntés. A polgármester keserű nyilatkozata szerint "az a karnevál, amely túlélte a pestist, a polgárháborút és a Franco-diktatúrát, most egy tollvonás áldozatául esett".

A legfelsőbb bírósági döntés tulajdonképpen nem totális tiltás, de este tíztől például 55 decibelben határozza meg a megengedhető legmagasabb zajszintet, amit a rengeteg nyitott farsangi kocsi, zenekar, büfé és persze az embertömeg miatt egyszerűen lehetetlen betartani. (Az elmúlt néhány évben 115 decibeles zajszinteket mértek a karneváli forgatag által érintett utcákban.)

Hétfőn azért még lesz egy utolsó esélyük a maskarásoknak: bíró jelenlétében sor kerül ugyanis egy egyeztető tárgyalásra, és Zerolo polgármester abban reménykedik, hogy addigra a panasztevők megfontolják a dolgokat és visszavonják vádjaikat. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS