2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kitalált homokos és pedofil kalandokkal tesztelt katolikus papokat egy olasz újságíró

2007. január 30. 15:22, utolsó frissítés: 15:22

Kitalált homoszexuális kalandjairól, pedofíliáról és a kegyes halálról beszélt a gyóntatószékben a L' Espresso olasz hetilap újságírója, és meg is írta tapasztalatait a gyóntatópapok reagálásáról.

Az újságíró 24 olaszországi templomban gyónta meg kitalált bűneit, hogy megvizsgálja a katolikus egyház viszonyát a vitatott kérdésekhez. A L' Espresso legújabb számában címlapsztoriként megjelent írás a hamis gyónásokról – a szöveg hatalmas felháborodást váltott ki a Vatikánban és az olasz katolikus egyházban.

A Vatikán lapja, a L'Osservatore Romano szerint a cikk "szégyenteljes és visszataszító". Szerzője nem csak szakmája hivatásetikai szabályait szegte meg, hanem hívők millióinak vallásos érzületét is megcsúfolta. A lap kommentárja szerint az újságíró meggyalázta a gyónás szentségét és visszaélt a papok jóhiszeműségével. A Vatikánban továbbá felháborítónak tartják, hogy az eset kapcsán senki sem szólalt meg azok közül, "akik más összefüggésekben a vallásos érzések tiszteletéről szónokolnak."

Az olasz püspöki konferencia (CEI) főtitkára, Guiseppe Betori püspök szerint az újságíró "a vallásos élet legintimebb szférájába besurranva mélyen megsértette a katolikus hívőket."

Hasonló esetek egyébként több alkalommal fordultak elő az elmúlt évtizedekben Olaszországban, Németországban és Ausztriában is. 1986-ban például egy osztrák újságíró az éppen bécsi érseknek választott, de hivatalába még nem beiktatott Hans Hermann Groernak gyónt fiktív bűneiről, ami hasonló következményekkel járt. (mti-panoráma/apa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS