2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Immár biztos: Freud sógornőjével csalta feleségét

2007. január 12. 16:45, utolsó frissítés: 16:45

Egy svájci szálloda vendégkönyvének köszönhetően nem kérdés többé, hogy Sigmund Freudnak volt-e szexuális kapcsolata sógornőjével, Minna Bernays kisasszonnyal. Annak idején ez szóbeszéd tárgya volt, és bár Carl Gustav Jung, Freud egyik leghíresebb tanítványa is megemlítette, sőt forrásként magát Minnát nevezte meg, a történészek nagy része átsiklott felette, mondván, nincs rá bizonyíték.

Franz Maciejewski, a heidelbergi egyetem szociológusa járt most utána a dolognak. Felkereste a szállodát a Svájc keleti részében lévő Malojában, ahol 1898 augusztusában Freud és sógornője két hetet töltöttek el. A régi nyilvántartó könyveket átböngészve megtalálta a párnak, mint "házastársaknak" az aláírását - írta az El País című spanyol napilap.

Peter Gray, Freud életrajzírója úgy véli: emiatt módosítania kell a pszichoanalízis atyjának életrajzát, mivel a biográfiában "minden olyan dolog fontos, ami érinti egy személy intim életét". A módosításra annál is inkább szükség van, mivel a legenda szerint Freud büszke volt a feleségére és minden más embernél többre tartotta. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS