2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minihelikoptert fejlesztettek ki

2007. január 04. 13:54, utolsó frissítés: 13:54


Katasztrófák helyszínének felderítésére minihelikoptert fejlesztettek ki német tudósok. A helikopter robotpilóta vezetésével működik, hossza mintegy 90 centiméter, súlya 1 kilogramm és 500 méteres magasságig képes felrepülni. A Die Welt című német lap online változata beszámolt arról, hogy a karlsruhei egyetem elméleti elektrotechnikai és rendszeroptimalizálási intézete több éves munka után alkotta meg a gépet.

A kutatás vezetője, Gert Trommer elmondta, hogy a helikoptert úgy tervezték meg, hogy az a legkisebb szobában is működőképes legyen. A repülő szerkezetet négy rotor hajtja, amelyeket elektromotorok működtetnek akkumulátorokról. A szerkezet repülési ideje 25 perc, hatóköre pedig 5 kilométer. Fölszerelhető rá legfeljebb 200 grammos kamera , éjszakai felderítő-készülék és vegyi szenzor.

A helikopter lelke egy fekete doboz, amely alig nagyobb, mintegy cigarettásdoboz, ebben találhatóak azok a szenzorok, amelyek folyamatosan mérik a helikopter rotorjának fordulatszámát és gyorsulását. Egy GPS-rendszer folyamatosan azonosítja a pozíciót, iránytű határozza meg az északi irányt, és egy légnyomás-szenzor szabályozza a repülési magasságot. Ez a navigációs rendszer lehetővé teszi az autonóm repülést, vagyis konkrét feladatokat lehet adni a helikopternek: repülj egy meghatározott ponthoz, maradj ott egy percig, készíts felvételeket, és azután repülj vissza. (MTI-Panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS