2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A vegyi környezetszennyezés gyerekek millióinál okoz idegrendszeri zavart

2006. november 10. 13:37, utolsó frissítés: 13:41

"Csendes" járvány dúl világszerte: gyerekek millióinál okoz zavarokat az idegrendszer és az agy fejlődésében a vegyi anyagok általi környezetszennyezés - vonták le vizsgálataikból amerikai és dán kutatók.


A tudósok közös munkájuk során arra jutottak, hogy az eddiginél sokkal szigorúbb védelemre szorulnak a magzatok és a csecsemők a káros anyagokkal szemben.

Amint a Frankfurter Allgemeine Zeitung online változatában beszámolt róla, az előzetes internetes publikációk szerint a kutatók az iparban leggyakrabban használt 202 anyag toxikológiai adatait vizsgálták, amelyek potenciálisan agykárosodást okozhatnak. Ezen kívül több mint ezer olyan anyagot vizsgáltak meg, amely az állatkísérletek során idegkárosító hatásúnak bizonyult.

A kutatók úgy vélik, hogy a vegyszerek jelenléte adhat magyarázatot a gyerekeknél mind gyakrabban jelentkező idegrendszeri zavarokra, és arra hívják fel a figyelmet, hogy minél hamarabb szükség lenne annak vizsgálatára, hogy a vegyi anyagok milyen hatással vannak a magzatoknál az agy fejlődésére, ugyanis ebben a tekintetben eddig nagyon kevés adat áll rendelkezésre. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS