2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Trianon-szindróma – sorozat az m1-en

2006. augusztus 02. 13:51, utolsó frissítés: 14:31

Szombaton indul az m1-en a Trianon-szindróma című 5 részes sorozat. A sorozat szerkesztő-rendezője Szakály István, szakmai referense-moderátora Ablonczy Balázs.


A sorozat egyenként 20 perces részeit augusztus 5-én, 12-én, 19-én, 26-án, szeptember 2-án közvetítik.

Természetes, egy 5 x 20 perces riport-dokumentumfilm keretei nem engedik, nem engedhetik meg a 1920. június 4-éig vezető hosszú út, az igen bonyolult és sokrétű kérdés részletes, minden területre kiterjedő megtárgyalását. A megszólaltatott magyar, francia, román, cseh, osztrák, német, angol és amerikai történészek megpróbálják, ha nem is elfogadtatni, de legalább felvázolni, elmondani és talán megértetni azt a 20. század elejére 'beérett' folyamatot, amelynek következménye az lett, hogy a soknemzetiségű történelmi Magyarország területén élő kisebbségek saját nemzeti létre, önrendelkezésre törekedtek, s az első adandó alkalommal ki is harcolták maguknak.

Igaz, eszközeik nem feleltek meg mindig a fair play szabályainak, s az is igaz, hogy a győztes nagyhatalmak egy jottányit sem kedveztek a magyaroknak, akik 1920 elejéig egyszerűen nem tudtak egy, a 'béketeremtők' számára elfogadható, törvényes, szalonképes kormányt kiküldeni Párizsba, amelyre a szomorú gyászmunka maradt, vagyis a megismerése, majd kihirdetése pillanatában is felfoghatatlannak és elfogadhatatlannak tűnő trianoni békeszerződés aláírása
– nyilatkozott a sorozatról a szerkesztő-rendező. (mtv, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS