2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A gyermekkori élmények tesznek pesszimistává vagy optimistává

2006. augusztus 01. 14:36, utolsó frissítés: 14:36

A gyermekkori élmények, a családi környezet határozza meg, hogy valaki felnőttként pesszimistává vagy optimistává válik - vélik finn kutatók.


Már korábban kimutatták, hogy miként hat a család anyagi és társadalmi helyzete a gyermek későbbi fizikai és mentális egészségére, ám a Helsinki Egyetem pszichológusai most azt vették górcső alá, hogy a család társadalmi és anyagi helyzete hogyan befolyásolja a gyermeknek a dolgokhoz való hozzáállását. Tanulmányuk szerint a minden szempontból kedvező családi háttérrel rendelkező gyermekekből lesznek az optimista felnőttek.

A körülmények, amelyek meghatározták az egyén gyermekkorát, akkor is befolyásolják életét, ha felnőttként valamilyen pozitív vagy negatív változással kell szembenéznie. Így a szegény családok gyermekei, ha későbbiekben jómódban élnek, sokkal sötétebben látják az életet, kilátásaikat, mint a gazdagabb családok sarjai. E megállapítás fordítottja is igaz: a jómódú családban felnövők, ha később rosszabbra fordul is soruk, optimistá(bba)n szemlélik a dolgokat.

A kutatók, akik vizsgálódásaik eredményét a Journal of Personality című szaklapban publikálták, a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a kedvező családi háttérrel rendelkező gyerekekben kifejlődik saját fontosságuk tudata, amely bármilyen szituációban megvédi őket. Az alacsony társadalmi helyzetű, rossz anyagi körülmények között felnövekvő emberekből viszont hiányzik saját fontosságuk tudata, s bármilyen sikeressé válnak is később, ez nem befolyásolja alapvetően borúlátó világlátásukat. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS