2020. december 4. péntekBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Amerika húsz év múlva: több kétnyelvű, kevesebb fehér lakos

2006. július 28. 12:30, utolsó frissítés: 12:30

Az Egyesült Államok népességének nagysága októberben lépi át a 300 milliós határt - közölte csütörtökön a The Washington Post, amely szerint az ország lakosságának összetételében és a származási kérdés megítélését illetően jelentős változások várhatók az elkövetkező évtizedekben.


Az Egyesült Államokban 1967-ben még csak 200 millióan éltek, azóta egy sokkal színesebb ország jött létre. Főként az amerikai álmot kereső, spanyol ajkú bevándorlók nem apadó hulláma nyomán 2026-ban nagyon sok amerikai kétnyelvű lesz, a legtöbb útjelzés és termékismertető angol és spanyol nyelvű lesz - nyilatkozott az újságnak William Frey, a washingtoni Brookings Intézet nemzetközi hírű demográfusa.

A szakértő általánosításnak tartja az Egyesült Államok egészéről mint olvasztótégelyről kialakult képet, hiszen egyes régiók népessége az utóbbi húsz évben alig módosult. Kutatásai szerint három Amerika kezd elkülönülni: a kulturális olvasztótégelyt jelentő államok, a döntően fehér lakosságú Közép-Nyugat, valamint az "új napfényes sáv".

Olvasztótégely lesz Nevada és Arizona, miközben a Közép-Nyugat lakossága nem változik. Az "új napfényes sávba" tartozik a korábban alapvetően fehér népességű Virginia, Észak-Carolina, Georgia, Washington és Idaho, ahová más államok külvárosi negyedeiből költöznek be az amerikai álmot kergető családok.

"Az amerikai álom azelőtt egy házból, egy Chevyből és egy tévéből állt, ma a McMansion-féle egyenház, egy városi terepjáró és a műholdas tányérantenna jelenti ugyanezt" - mondta a kutató.

William Frey szerint az Egyesült Államokban a fehér bőrű lakosság aránya tíz éven belül 75-ről 60 százalékra csökken, és eljön az idő, amikor a fehérek lesznek kisebbségben. Húsz év múlva a nem fehérek már jelentős arányban lesznek jelen a kongresszusban, a bírói testületekben és az üzleti élet vezetői között.

2025-re Los Angelesben a lakosság egynegyede, New Yorkban egyötöde vegyes származású lesz, a hispánok, az ázsiaiak és mások közötti kapcsolatok gyakorivá válnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS