2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új eljárás a tüdőrák kimutatására

2006. július 26. 12:06, utolsó frissítés: 12:06

A tüdőrák kimutatására kifejlesztett új eljárás a szakemberek szerint pontosabban, és akár 3-5 évvel korábban jelzi a rosszindulatú elváltozást, mint a tüdő CT-vizsgálata - írta a New York Times egészségügyi melléklete.

A Kentucky Egyetem kutatóinak módszere a daganat hatására a vérplazmában megjelenő, úgynevezett tumormarkerek kimutatásán alapul. A szakemberek az 5 leggyakoribb marker regisztrálására dolgoztak ki gyorstesztet, és 1520 résztvevő segítségével ellenőrizték a vizsgálat pontosságát.

A Mayo Klinika olyan betegek régóta tárolt vérmintáit küldte el a kutatóknak, akiknél a vért a tüdőrák diagnosztizálása előtt vették le. Az eljárás a vizsgálat idején daganatos betegek több mint 90 százalékánál felismerte a betegséget, ami igen jó aránynak tekinthető egy szűrésnél. (40-ből 32-szer olyan esetben is igazolták a daganatot, amikor a vérmintát 1-5 évvel a rák felismerése előtt vették le.)

A kutatócsoport szerint az eredmény azért fontos, mert módszerükkel korábban fel lehet ismerni a tüdődaganatot, mint CT segítségével. A tüdőrák a leggyakoribb daganatféleség a világon, leginkább az úgynevezett nem-kissejtes formában. Ebben a tumorban az érintettek mintegy fele a diagnózis felállítása utáni első évben meghal. Ez arra (is) utal, hogy a rákot legtöbbször késői stádiumban ismerik fel, mert a betegek csak valamilyen tünet észlelése után fordulnak orvoshoz.

A rák korai felismerését jelenleg röntgendiagnosztikai módszerek (tüdőátvilágítás, vagy CT) teszik lehetővé, ezek azonban nem elég megbízhatóak, sokszor adnak álpozitív eredményt, ami után a pácienst - feleslegesen - épp úgy ki kell vizsgálni, mintha tényleg beteg volna. Ebben a helyzetben jelenthet áttörést az amerikai kutatók eredménye. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS