2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Einstein magánlevelei: nőügyek, gazdasági válság és megunt relativitás

2006. július 14. 14:46, utolsó frissítés: 14:46

Albert Einstein, mivel sokat utazott, első és második feleségével szinte naponta levelezett, s megbeszélte velük a többi személyes kapcsolatát is. Az 1912 és 1955 között keletkezett 3,500 oldalas irattömeget Einstein mostohalánya, Margot azzal a feltétellel bízta a Jeruzsálemi Egyetemre, hogy publikálásával az ő halála után is legalább 20 évet várjanak. Mostanra ez a 20 év is letelt, és a levelek hozzáférhetőkké váltak.


Einstein kissé panaszkodva, de teljesen nyíltan írt bennük nőügyeiről, például hogy akaratlanul felkeltette egy berlini szocialista "Mrs. M" figyelmét, aki lerázhatatlannak bizonyult, és Angliába is követte őt, vagy hogy lényegében leginkább Mrs. L-hez vonzódik, aki "teljes mértékben ártalmatlan és decens". A tudósnak 12 szeretője volt élete során.

A levelekből néhány olyan részlet is kiderül, amelyekről eddig mást sejtett a közvélemény: eddig azt hitték, hogy Einstein az első feleségével, Milevával válásukkor kötött megegyezés értelmében azonnal Svájcba utalta a teljes Nobel-díját. A levelekből viszont kiderül, hogy a náci Németországból Amerikába költözésekor a Nobel-díj nagy részét ott fektette be, s ezt aztán elvitte a gazdasági válság.

Egy 1921-es levélben ez áll: "Mindjárt elegem lesz a relativitásból. Még az ilyen dolgok is kifakulnak, ha túlságosan sokat foglalkozik velük az ember" - olvasható a BBC brit közszolgálati rádió- és tévétársaság honlapján. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS