2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nő a horvát nők melle, új konfekciós számokat kell kidolgozni

2006. július 11. 13:28, utolsó frissítés: 13:28

Kebel- és derékméret-növekedés miatt új konfekciós számokat kell kidolgozni Horvátországban - közölte a Globus című horvát hetilap.


A felmérést a zágrábi egyetem textil-technológiai tanszéke végezte. Darko Ujevic dékán elmondta, hogy az összes horvát megyében 30 ezer férfit, nőt és gyereket - újszülöttektől 82 éves korig - megmértek, és kiderült, hogy a régi konfekciós méretek már nem használhatók.

A horvát tizenévesek átlagos testméretei: a mellbőségük 89, a derék 70, a csípő 95 centiméteres, a magasságuk 166 centiméter, három centiméterrel több, mint a mamájuké. A legdúsabb keblekkel a likai (a tengerpart fölötti terület) és a koprivnicai (a magyar határral szomszédos) hölgyek dicsekedhetnek, a legkisebbel a pozegai és a viroviticai lányok, asszonyok. A legkarcsúbbak a Zágráb- és a Split-Dalmát megyei nők. A legmagasabb férfiak és nők a tengerparton élnek Split-Dalmát és Dubrovnik-Neretva megyében.

A Globus című hetilap ismertetéséből az is kiderült, hogy a csecsemők is hosszabbak és nagyobb súllyal jönnek a világra, mint korábban. Aida Mujkic, a gyermek egészségközpont munkatársa szerint ez azért van, mert alapvetően jobban élnek az emberek és másként táplálkoznak. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS