2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A légkondi is hízlal?!

2006. július 06. 16:42, utolsó frissítés: 16:42

A helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód, az alvás hiánya mellett a légkondicionálás is elősegíti az elhízást - vélik amerikai tudósok, akik kutatási eredményeiket az International Journal of Obesity című, az elhízás problémáival foglalkozó szaklapban publikálták.


Az amerikai, olasz és kanadai tudósokból álló nemzetközi csoport több tényezőre felfigyelt, amely szerepet játszhat az elhízás már-már járványszerű elterjedésében.

Az első helyen közöttük az alváshiány szerepel, ami növeli az étvágyat. A jelenséget egyébként a kutatók azzal magyarázzák, hogy az örökös álmatlanság miatt kimerült szervezet az evés útján kívánja pótolni fogyó energiakészleteit.

Az elhízást elősegítő tényezők között a második hely a műanyagokban és a növényvédő-szerekben jelenlévő olyan vegyületeknek jutott, amelyek zavart okoznak a hormonokat termelő belső elválasztású mirigyek működésében.

Ám ami igazán meglepte a kutatókat, az a feltételezés, hogy az elhízásban szerepet játszhatnak az egyre jobban elterjedő légkondicionáló készülékek is. A tudósok szerint ugyanis állandó hőmérséklet mellett csökken a szervezet energiafogyasztása, hisz akár az izzadás, akár a hidegtől való reszketés során a szervezet sok-sok kalóriát használ el.

A tanulmányban olyan "hizlaló" tényezőket is felsorolnak, mint a dohányzásról való lemondás, a nikotin ugyanis közismerten csökkenti az étvágyat.

Az elhízás jelentkezhet némely gyógyszer mellékhatásaként is. Közrejátszhat, hogy a nők egyre idősebb korban vállalnak gyereket, valamint az, hogy a túlsúlyos emberek hasonló testalkatú társat választanak maguknak: az ilyen házasságban született gyerekek genetikailag hajlamosabbak az elhízásra. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS