2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mozart zenéje meggyógyított egy depressziós elefántot

2006. június 30. 13:56, utolsó frissítés: 13:56

A komolyzene megnyugtató hatása segített ki egy elefántot a súlyos depresszióból a zágrábi állatkertben.


A 45 éves Szuma nevű nőstény elefánt szabályosan lelkibeteggé vált attól, hogy májusban elpusztult Patna nevű társa és "barátnője", akivel sok éven át laktak együtt, egy házban, egy kifutóban. Patna távozásától kezdve Szuma alig evett, szemmel láthatóan szomorú volt, és semmivel sem lehetett jobb kedvre deríteni.

Így volt ez egészen addig, amíg az állatkert fennállásának 81. évfordulójára komolyzenei hangversenyt nem rendeztek az elefántkifutó előtt - mondta el az állatkert igazgatója, Mladen Anic.

Szuma először ideges lett a zenétől, sőt kavicsot, homokot szórt a zenészekre és a közönségre, amikor azonban egy Mozart-mű első taktusai hangzottak fel, lehunyta a szemét és megnyugodott.

"Csodálatos volt ezt látni" - mesélte Anic, aki ezek után az elefántházban felállíttatott egy sztereó lejátszóberendezést, amelyből klasszikus zeneszerzők dallamai szólnak. Szuma azóta nemcsak megnyugodott, hanem életkedvét is visszanyerte. Mozarton kívül leginkább Vivaldit, Bachot és Schubertet kedveli - mondja az igazgató. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS