2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Galapagos-szigetek: kiirtják a nem őshonos állatokat

2006. június 26. 16:07, utolsó frissítés: 16:07

Az eredeti élővilág megőrzése címén magánadományokból irtják Galapagoson az emberek által odavitt állatokat, s az elpusztított kecskék húsát aztán igen jó áron értékesítik a dél-amerikai piacokon.


"Nagyrészt éppen a falánk kecskék felelősek az óriásteknősök pusztulásáért,ugyanis mindent lelegeltek előlük" - vélekedett Felipe Cruz, a nemzeti park az állatok kiirtásáért felelős alkalmazottja.

A Charles Darwin Alapítvány eddig 3 millió dollárt folyósított a galapagosi vadászoknak, akik idáig már mintegy 80 000 kecskét pusztítottak el.

Luis Moreno Baragan
húskereskedő ugyanakkor elmondta, hogy a szigetek gazdasága nagyban függ a húsexporttól, éppen ezért képmutatás az ökológiai egyensúly helyreállítása címén dollármilliókat begyűjteni az adományozóktól.

"A kutyák megeszik a kisebb sárkánygyíkokat (iguanákat), a macskák a pintyeket pusztítják, a disznók kiássák az óriásteknősök tojásait, az iguanákét pedig a patkányok falják fel" - sorolta Carlos Valle ecuadori biológus, aki szerint azonban az a tény, hogy az óriásteknősök 90 százaléka az elmúlt harminc évben elpusztult, nem feltétlenül az állatoknak tudható be.

"A legnagyobb pusztítást maga az ember végzi. Harminc év alatt néhány százról 30 ezerre nőtt a betelepülők száma, akiket főleg a turizmus és a halászat vonzott ide. Őket azonban - az állatokkal ellentétben - nem lehet kiirtani" - mondta. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS