2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A méhnyakrák ellen (is) véd az óvszer

2006. június 23. 13:52, utolsó frissítés: 13:52

A nőket nemcsak az AIDS, hanem a méhnyakrák ellen is védi az óvszer - állítja egy amerikai tanulmány, amely szerint használata esetén 70 százalékkal kisebb az esélye a karcinómát előidéző, emberre veszélyes papilloma-vírussal (HPV) való megfertőződésnek.


A New England Journal of Medicine című egészségügyi szaklap legfrissebb számában részletesen ismerteti a tanulmányt, amelyet New Jersey egyeteme készített. A tanulmányhoz 82 fiatal nő sorsát kísérték végig 2001-től kezdve.

A vizsgálatok kezdetekor a 18-22 év közötti nők még szüzek voltak. Később 42 közülük azt mondta, hogy partnere mindig óvszert használ a nemi érintkezésnél. Tizenketten megfertőződtek ugyan a HPV-vírussal, de nem fejlődött ki náluk méhnyakgyulladás. Ezzel szemben azon 40 nő közül, akinek partnere gyakorlatilag soha nem használt gumióvszert, 14-nél találtak a HPV-fertőzés következében kialakult gyulladást. Világszerte évente mintegy félmillió nő betegszik meg méhnyakrákban, és csaknem háromszázezren belehalnak a gyilkos kórba. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS