2023. március 29. szerdaAuguszta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mozart zenéje a periférikus látást is javítja?

2006. június 16. 14:23, utolsó frissítés: 14:23

Mozart zenéje javítja a zöldhályogban vagy neurológiai betegségekben szenvedők periférikus látását - állítják brazil kutatók.


A különböző képességeket javító úgynevezett Mozart-jelenséget vizsgálták már matematikai képességek fejlesztésénél, a magzati agyfejlődésnél, egyetemisták tanulásánál.

A Sao Paoló-i tudósok harminc beteggel tíz percen keresztül hallgattatták Mozart két zongoraszonátáját, míg 30 másik alany csendben készült a látásvizsgáló tesztre.

A vizsgálat során egy fehér idomot vetítettek egy attól csak alig észrevehetően eltérő háttér elé. Az alanynak akkor kellett megnyomnia a gombot, amikor észrevette az ábrát. Az eredmény szerint a zenét hallgatók sokkal hamarabb meg tudták különböztetni a figurát a háttértől.

"Azt már eddig is tudtuk, hogy Mozart zenéje jótékony hatással van a térbeli és időbeli gondolkodásra, de most már kijelenthetjük, hogy a rossz látást is javítja - mondta a BBC brit közszolgálati televízió honlapján Vanessa Madeco, a kutatás vezetője.

Robert Stamper, a Kaliforniai Egyetem professzora azonban kétségbe vonta a kísérlet eredményét. Véleménye szerint a jobb, illetve a zenét nem hallgató másik csoport rosszabb eredményeit egyéb tényezők is okozhatták. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS