2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A magyarok Európai alkoholrekorderei

2006. június 12. 12:12, utolsó frissítés: 13:05

Az európai népek körül a magyarok a legnagyobb alkoholfogyasztók, bár a britek gyakrabban tivornyáznak, mint ők - állítja az Európai Bizottság jelentése.


Magyarországon a felnőttek évente 18 liter szeszes italt fogyasztanak, ez a mennyiség az egész lakosságra vetítve 13 liter. A második helyen Litvánia áll, utána Csehország, majd Lettország következik.

Az alkohollal kapcsolatba hozható halálesetek és a szeszesital-fogyasztásra visszavezethető közlekedési balesetek sérültjeinek kezelése 2003-ban 125 milliárd euróba került az európai kormányoknak - áll a jelentésben, amelyet a nagy-britanniai Alkoholtanulmányok Intézete (Institute of Alcohol Studies) állított össze, s amely szerint az Európai Unióban az összes egészségügyi probléma 7,4%-a mögött az alkohol áll - ismertette a jelentést a Bloomberg hírügynökség.

"A túlzott alkoholfogyasztás súlyosan megterheli Európa gazdasági és szociális kiadásait. Ha nem az alkoholról, hanem valamilyen más tényezőről lenne szó, parlamenti és minisztériumi szinten már biztosan lépéseket követelnének" - vélekedett nyilatkozatában Derek Rutherford, az alkohol okozta károkkal foglalkozó európai ügynökség, az Eurocare titkára.

Az alkoholfogyasztás Magyarország munkakultúrájában gyökerezik. A mezőgazdasági jellegű Kelet-Magyarországon - ahol 16 éve a legmagasabb a munkanélküliség - az emberek reggeli gyanánt gyakran egy adag pálinkát húznak le, és abból élnek, hogy szilvából és barackból szeszt párolnak.

Magyarországon - más EU-országoktól eltérően - kevésbé divat az egy-egy alkalommal öt- sőt többféle szeszes ital keverése (binge-drinking). Ezen a téren Nagy-Britannia a listavezető: ott évente átlagosan 28 alkalommal, vagyis 13 naponként van ilyen tivornya.

A magyarok a jelentés szerint nagyjából azonos mennyiségű sört, bort és egyéb szeszes italt fogyasztanak. Az országot leginkább borairól ismerik, mint például az Egri Bikavér és a tokaji édes borok. A sör lassan olcsóbb, mint a tej, kis üveg pálinka pedig már 50 eurócentért kapható.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikája szerint a magyar férfiak várható életkora 69 év, amivel a 22. helyen állnak a 25 uniós tagállam között, s utánuk már csak a balti államok következnek. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS