2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Savasodnak az óceánok a széndioxid-kibocsátás miatt

2006. június 06. 15:29, utolsó frissítés: 15:29

Az éghajlat felmelegedését okozó széndioxid-kibocsátás az óceánok élővilágát is veszélyezteti, különösen a hideg vizekben, mivel savasodást okoz - figyelmeztettek múlt héten Párizsban tanácskozó természettudósok, az EUR-OCEANS program értekezletén.

Az EU által kidolgozott EUR-OCEANS program kutatói azt vizsgálják, milyen hatással jár a Föld nagyobb részét borító óceánokra az éghajlat felmelegedése.

Még abban az esetben is, ha sikerül elérni a széndioxid-kibocsátás csökkentésére kitűzött célokat, az óceánok savassága a század végére olyan magas szintet érhet el, hogy egyes tengeri élőlények nem lesznek képesek létrehozni mészkő vázukat - mutattak rá.

Az óceánok nyelik el az emberi tevékenység eredményeként keletkező széndioxid harmadát, naponta 25 millió tonnát - magyarázták el a program illetékesei. A vízben ezek a savas hatású gázok vegyülnek az ott oldott állapotban lévő karbonátokkal és semlegesítik őket. Ennek következtében a rákok, korallok, kagylók és tengeri sünök nem tudják kiválasztani a vízből a vázuk felépítéséhez szükséges karbonátokat. A melegebb vizek kevésbé nyelik el a széndioxidot, így ott kisebb a veszély.

A tengeri élőlények által kiválasztott karbonátok egy része különösen érzékeny a savasságra, emiatt az antarktiszi korallok vázkiválasztó képességének csökkenése akár 50 százalékos is lehet 50-100 éven belül. Emellett a fehéredés néven ismert jelenség is káros lehet: a korallok a víz melegedésének hatására kilökik szervezetükből azokat az őket színező algákat, amelyeket addig befogadtak.

A víz széndioxid-tartalmának növekedése nem érinti a fotoszintézist és az óceánok biomassza-termelő képességét, ám mégis kihat a táplálékláncra - mondta el Jean-Pierre Gattuso, a CNRS francia kutatási központ tudósa. - A számos hal- és bálnafaj táplálékául szolgáló parányi "szárnyas" csigák, a pteropodák könnyen az óceán savasodásának áldozatává válhatnak a tudós szerint. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS