2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A minószi civilizáció összeomlásának időpontját határozták meg egy olajággal

2006. május 30. 13:28, utolsó frissítés: 13:28

Egy olajággal az ókor legnagyobb katasztrófájának tanúja került elő a Minotaurusz legendás korszakából. Az ágat annak a vulkáni kitörésnek a hamuja temette el, amely elpusztította Théra (ma Szantorini) szigetét, és előidézte a minószi civilizáció összeomlását - írta az El País című spanyol napilap.

Az ág megvizsgálása lehetővé tette, hogy pontosabban meghatározzák a kitörés időpontját, és kiderült, hogy az eddig feltételezettnél mintegy száz évvel korábban, i. e. 1627 és 1600 között volt. Ezzel a mediterrán térség egész történelmi kronológiája kerül száz évvel korábbra.

1967-ben Szpiridón Marinatosz görög régész megtalálta Szantorinin egy Pompeji sorsára jutott nagy város és a hozzá tartozó kikötő maradványait. Itt is konzerválódtak a házak falai, az utcák, a freskók. Emberi testeket azonban nem találtak, bár nem valószínű, hogy a lakosság el tudott menekülni.

A tenger vize, amely behatolt a kráter hasadékaiba, érintkezésbe kerülve a magmával, rettenetes robbanást okozhatott. Hallhatták egész Dél-Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. Történelmi szempontból a fő következménye a minószi civilizáció összeomlása volt. A krétai központú tengeri hatalom lehanyatlott. Aztán legendák, mítoszok szövődtek egy szigetről, amely eltűnt a tengerben, az is lehet, hogy ez volt Atlantisz.

Később számos görög író és filozófus, köztük Euripidész és Platón, emlékezett meg róla, de korabeli írásos forrás nem maradt fenn a katasztrófáról. A görög nyelv akkor még nem létezett, a krétai írást pedig máig nem fejtették meg. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS