2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Godard "hamis útlevele": citromdíj Tarantinónak

2006. május 11. 18:34, utolsó frissítés: 18:34

Jean-Luc Godard legújabb filmje, Az igazi hamis útlevél, különös montázs híres játékfilmek jeleneteiből, képeiből, dokumentumfilm-részletekből, riportokból, fotókból. Ezekhez fűzi hozzá a svájci-francia mester, az egykori "új hullám" (Nouvelle Vague) egyik legegyénibb látásmódú alkotója a maga véleményét, értékeléseit. Egy képzeletbeli pedagógiai enciklopédia fejezeteit vette alapul, amelyekben a címszavak: Isten, történelem, szabadság, politika, terror, szépség. Kritériumok: az esztétikai szempontokon kívül az adott filmnek, képnek milyen a viszonya a valósághoz, hogyan láttatja a bennünket körülvevő világot.

Fellini Amarcordja, Antonioni A kalandja, Pasolini Máté Evangéliuma elismerést kapott a rendezőtől. Citromdíjra tartotta viszont érdemesnek Cecil Blount de Mille Tízparancsolatát, és olyan híres mai rendezők kaptak rossz osztályzatot tőle, mint Amosz Gitaj, Paul Verhoeven, Quentin Tarantino - írja a Corriere della Sera című olasz napilap.

Godard-t meggyőzték arról, hogy rendezzen kiállítást saját életművéből. A rendezvény a napokban nyílik meg a párizsi Pompidou-központban. Ugyanakkor elkezdődött és augusztus 15-ig tart 94 filmjének, 60 dokumentumfilmjének, reklámfilmjének vetítése. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS