2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Később költenek a klímaváltozás miatt az Antarktisz tengeri madarai

2006. április 04. 13:38, utolsó frissítés: 13:38

Az Antarktisz tengeri madarai a klímaváltozás miatt később költenek, mint még évtizeddel ezelőtt - állítja egy tanulmány. A Déli-sark térségében a későbbi költés okainak egyike a táplálékhiány lehet - véli Christophe Barbraud és Henri Weimerskirch francia kutató.

A kutatók kilenc tengeri madárfajta meghatározó adatait vizsgálták meg az 1950 és 2004 közötti időszakban. Megállapították, hogy a vizsgált fajok kilenc nappal később érkeznek meg költési helyükre, és két nappal később rakják le tojásaikat, mint fél évszázaddal ezelőtt.

Ennek oka az lehet, hogy jelentősen csökkent az Antarktisz tengeri madarainak táplálékául szolgáló apró tengeri rákok és egyéb állatok állománya, ezért a madarak lassabban tudnak olyan tartalékokat gyűjteni, amelyekre a költéshez szükségük van.

A kutatók a madarak viselkedésében bekövetkezett változásokat a nagy jégtáblák felmelegedés által okozott olvadására vezetik vissza: az Antarktisz keleti részén a jég mennyisége 12-20 százalékkal csökkent, s ez a kutatók szerint az általános felmelegedés egyik legdrámaibb következménye.

Más tanulmányok viszont arra a következtetésre jutottak, hogy Északon a tavasz jelei - a vándormadarak megérkezése és a fák rügyezése - a 20. században egyre korábban megy végbe. A tudósok hangsúlyozzák: az Antarktiszon ilyen adatgyűjtés még nem volt. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS