2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Idős anyák gyakrabban szülnek ikreket

2006. február 24. 17:16, utolsó frissítés: 17:16

Idősebb anyák az átlagosnál nagyobb gyakorisággal szülnek ikergyermekeket – állapította meg egy holland kutatócsoport.


Az idősebb kori ikerterhességek esélyének növekedését a női hormonok termelésének a korral járó időnkénti meglódulása okozza, ami mintegy túlstimulálja a petefészkek működését – írta a Human Reproduction című szakfolyóirat legfrissebb száma az amszterdami Vrije Egyetem kutató csoportjának eredményeiről beszámolva.

Az idézett kísérletek megerősítették azokat a korábbi feltevéseket, amelyek szerint a peteérést segítő tüszőhormon szintjének idősebb kori, erőteljes növekedése a petefészkek túlműködését okozza, és esetenként kettős ovulációt idézhet elő – írta a lap.

Ikerterhesség létrejöhet egyetlen megtermékenyített petesejt osztódása révén – ez esetben egypetéjű ikrek születnek –, illetve oly módon, hogy egyidejűleg két érett petesejt termékenyül meg, az így fogant ikergyermekeket többpetéjű ikreknek nevezik. Az idősebb korú anyák – jóllehet az életkor előrehaladtával a termékenység csökken – nagyobb valószínűséggel hoznak világra többpetéjű ikreket.

"Ez nem csupán a termékenységet fokozó kezeléseknek köszönhető, hanem szerepet játszik benne a hormonműködés szakaszos meglódulása is. A többes szülések számának erőteljes növekedését mintegy 50 százalékban az okozza, hogy a nők közül mind többen elodázzák a gyermekvállalást, olyan életszakaszra halasztva azt, amikor szervezetük hormontermelése már nem olyan egyenletes, mint fiatalabb korukban” – írta a cikkben Cornelius Lambalk, a holland kutató csoport egyik tagja. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS