2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Agyhártyagyulladást kaphat, aki sok emberrel csókolózik

2006. február 17. 17:59, utolsó frissítés: 17:59

Baktérium okozta agyhártyagyulladást, azaz meningitiszt kaphat, aki túl sok emberrel csókolózik túl rövid időn belül – derül ki a British Medical Journal tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból.

A fertőzésért felelős meningococus baktérium a nyelvek érintkezésekor a nyálon keresztül jut át az egyik ember szervezetéből a másikéba.

Egy ausztrál kutatócsoport száznegyvennégy, 15 és 19 év közötti fiatalt vizsgálva kimutatta, hogy a meningitisz átadásására-átvételére akkor van a legnagyobb esély, ha valaki két hét alatt legalább hét másik emberrel csókolózik.

Minden tizedik tizenéves hordozója a betegségnek, és a partnerváltással sokszorosára nő a fertőzés veszélye. A betegség különösen kisgyerekkorban és kamaszkorban veszélyes, annak pedig, aki koraszülöttként jött a világra, különösen vigyáznia kell 15-től 20 éves koráig.

A meningitisz tünete lehet magas láz, fejfájás, merev tarkó, hányás, fényérzékenység vagy aluszékonyság. A kifejlett formák gyakorta vezetnek agykárosodáshoz, kómához, néha halálhoz is. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS