2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Turistautak az űrbe – majdnem negyvenezren fizettek elő a 2009-es járatokra

2006. február 16. 12:57, utolsó frissítés: 12:57

Már csaknem negyvenezren fizették be előre a tervek szerint 2009-től menetrendszerűen közlekedő magán-űrrepülőgépre az egy-két órás űrtúra 170 ezer eurós díját.


Tavaly nagy szenzációt keltett, hogy az amerikai SS-1 (Space-Ship-One, Első számú űrhajó) egy utassal – magán-űrrepülőgépként elsőként – repült három percet a világűr alsó határán.
Az amerikai New-Mexico államban az SS-1 egyik finanszírozója, az angol Sir Richard Branson máris megindította egy 190 millió euróba kerülő űrpályaudvar építését, és megbízta a világhírű Burt Rutan repülőgéptervezőt a Space-Ship-2-nek, az immár nyolc utast befogadó szuborbitális (a műholdaknál alacsonyabban keringő) űrtúragépnek az elkészítésével.

Az SS-2 utasai – mintegy 110 kilométer magasan repülve – jó negyedórát töltenek el a súlytalanság állapotában a rakétahajtású, siklógépként visszatérő űrtúra-gépen. Az egy-két órás útra a jegy 170 ezer euróba kerül. A szervező cég közlése szerint eddig 127 országból 38 ezren foglaltak – és előlegeztek le – helyeket a 2009-től menetrendszerűen indítandó SS-2-re. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS