2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Internetes öngyilkossághullám Japánban

2006. február 10. 11:08, utolsó frissítés: 11:08

Ugrászerűen megnőtt az interneten megbeszélt öngyilkosságok száma tavaly Japánban: 91 ember végzett magával on-line egyeztetés nyomán.


Mint a távol-keleti szigetország rendőrsége csütörtökön közölte, 2004-hez képest ez 65 százalékos emelkedést jelent. Akkor 55 ilyen öngyilkosság történt, 2003-ban pedig 34.

Tavaly decemberben történt a legutóbbi eset: akkor egy autóban három férfit és egy nőt találtak holtan – ők szénmonoxid-mérgezéssel végrehajtandó öngyilkosságról állapodtak meg vélhetően a világhálón.

A japán hatóságok igyekeznek kezelni a jelenséget: októberben üzembe helyeztek egy riasztórendszert, amelynek segítségével az internetfelhasználók a rendőrséghez fordulhatnak, ha a világhálón öngyilkosság végrehajtására buzdító üzenetre bukkannak. Talán ennek a szolgáltatásnak köszönhetően tavaly október és december között a megelőző év hasonló időszakához képest csökkent az öngyilkosságok száma.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Japán öngyilkossági rátájával (100 ezer lakosra 24 jut) az iparilag fejlett országok között az első "helyezett". (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS